200 YEARS OF PHOTOGRAPHY
"View from the Window at Le Gras" 1826 Nicéphore Niépce

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ / ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2027

200 YEARS OF PHOTOGRAPHY

ΤΟ ΤΩΡΑ ΩΣ ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το φθινόπωρο του 2027 θα κυκλοφορήσει η φωτογραφική έκδοση «Το Τώρα ως Αρχέγονη Εικόνα», με το έργο που θα παραχθεί στο πλαίσιο του ομώνυμου project για τα 200 χρόνια της φωτογραφίας.

Από τον Οκτώβριο του 2026 έως το φθινόπωρο του 2027, οι συμμετέχοντες θα εργαστούν με pinhole camera και ασπρόμαυρο φωτογραφικό χαρτί. Χρησιμοποιώντας μια μηχανή χωρίς φακό, οθόνη και αυτοματισμούς, θα αναπτύξουν διαφορετικές προσωπικές θεματικές γύρω από το παρόν.

Η έκδοση θα συγκεντρώσει τις φωτογραφίες που θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία λήψης, εμφάνισης, επεξεργασίας και τελικής επιλογής. Οι εικόνες δεν θα οργανωθούν απλώς ως καταγραφή των συμμετοχών ή ως αναπαραγωγή της έκθεσης σε έντυπη μορφή. Η επιλογή, η ακολουθία και η μεταξύ τους σχέση θα διαμορφώσουν ένα αυτοτελές φωτογραφικό βιβλίο.

Η έκθεση και η έκδοση αποτελούν δύο διαφορετικές εκδοχές του ίδιου έργου. Στην έκθεση, οι φωτογραφίες συνυπάρχουν μέσα στον φυσικό χώρο και συναντούν τον θεατή στην κλίμακα της παρουσίας τους. Στο βιβλίο, η ίδια εργασία αποκτά συνέχεια, ρυθμό και διάρκεια. Η μία εικόνα οδηγεί στην επόμενη και οι διαφορετικές προσωπικές προσεγγίσεις συνδέονται σε μια κοινή αφήγηση για τη χρονική στιγμή μέσα στην οποία δημιουργήθηκαν.

Η υλικότητα του βιβλίου συμπληρώνει τη φωτογραφική διαδικασία του project. Εικόνες που σχηματίστηκαν αργά πάνω σε φωτοευαίσθητο χαρτί επιστρέφουν σε μια έντυπη και απτή μορφή, προορισμένη να διατηρηθεί, να μετακινηθεί και να αναγνωστεί ξανά σε διαφορετικό χρόνο.

Τα αναλυτικά στοιχεία της έκδοσης και η ημερομηνία κυκλοφορίας θα ανακοινωθούν αργότερα.

← PUBLICATIONS