Φωτογραφικό Ντοκουμέντο
 
Το μάθημα θα ασχοληθεί με το φωτογραφικό ντοκουμέντο. Εκείνη την πτυχή της φωτογραφίας που αποσκοπεί στην καταγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας. Από την φωτογραφία δρόμου ως ρομαντική απεικόνιση της καθημερινότητας των ανθρώπων μέχρι εκείνη την καταγραφή που εικονοποιεί τα κοινωνικά συμφραζόμενα, αποκαλύπτει ιδιαίτερες και αθέατες όψεις των γεγονότων που διαδραματίζονται σε τωρινό χρόνο, με τη μορφή ντοκουμέντου που συγκροτώντας τη συλλογική μνήμη, αποκτά ιστορική διάσταση.
 Στόχος των μαθημάτων είναι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη οικειότητα με την φωτογραφία σε πρακτικό αλλά και θεωρητικό επίπεδο.
Στο πρακτικό κομμάτι των μαθημάτων, ο βασικός σκοπός είναι να ενδυναμώσουμε την εξωστρέφεια μέσω της φωτογραφίας. Με δίωρες εξορμήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένο εξωτερικό χώρο, θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε την εξοικείωση με το δημόσιο χώρο. Εκεί, με την εποπτεία του εισηγητή, θα εφαρμόσουμε τις τεχνικές προσέγγισης που θα μας κάνουν να φωτογραφίζουμε με άνεση και ασφάλεια στον δρόμο. 
Στο θεωρητικό κομμάτι των μαθημάτων θα ασχοληθούμε με την ιστορία αλλά και την θεωρία της φωτογραφίας. Θα παρουσιαστεί το έργο μεγάλων φωτογράφων, σε συνδυασμό με ιστορικά κείμενα για την φωτογραφία και θα συζητηθούν τα κίνητρα για να δημιουργήσουμε τις δικές μας φωτογραφικές αφηγήσεις.  
 
Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τις εργασίες των συμμετεχόντων.
 
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Κάθε Τετάρτη: 19:00 – 21:00
Χώρος διεξαγωγής: Μεθώνης 65 & Θεμιστοκλέους – Εξάρχεια
Εισηγητής: Αλέξανδρος Κατσής
Κόστος: 60€/μήνα

Για την κράτηση θέσης επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2103303399 ή
συμπληρώστε την online αίτηση εγγραφής.


ΒΙΟ

Αλέξανδρος Κατσής
Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα.
Από το 2007 εργάζεται ως φωτογράφος.
Εργαζόταν στο φωτογραφικό πρακτορείο Fosphotos έως  2014 και από τότε μέχρι και σήμερα φωτογραφίζει για το VICE.
Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε πολλά ελληνικά και διεθνή Μέσα, μεταξύ των οποίων: VICE, Βήμα της Κυριακής και Βmagazino, Lifo, Protagon, Politico, Independent, Associated Press, Buzz Feed, Lens Culture κλπ. 
To 2009  αναδείχθηκε στην τρίτη θέση του διεθνούς διαγωνισμού του Metro magazine , το 2011 κατέκτησε την 1η θέση στο φωτογραφικό διαγωνισμό «Ενάντια στις διακρίσεις στην Ευρώπη» της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και στο διαγωνισμό «Ειρήνη είναι…» της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Unesco  και του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2015 τιμήθηκε με το ”Prix de la Photographie, Paris” (Px3) και το 2018  πήρε Δεύτερη θέση στα Migration Media Awards στην κατηγορία Photography https://openmediahub.com/the-utopian-village-of-boeotia
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.